Et norskutviklet naturprodukt for å redusere antibiotikabruk

Produksjon av Ronia for salg startet i Randaberg i 2018. Ronia-miksturen produseres på Lyngnes gård, et stykke Norge i naturskjønne omgivelser ved Hålandsvatnet i Randaberg kommune – tilbaketrukket, men likevel sentralt. Utover aroniabær, dyrker gården også epler, druer, pærer og kirsebær og mer til. Lyngnes Gård har en moderne produksjonslinje for Ronia og hele miksturprosessen skjer på gården. Lyngnes Gård produserer for øvrig utsøkte eplejuicer og et utall eplejuicer med ulik blanding av andre frukter eller grønnsaker.

Ronia – basert på forskning

Det har lenge – faktisk i århundrer – vært kjent at aroniabær har gode forebyggende helseeffekter. Når vi så sammen med norske forskere valgte å tilby aroniajuice til over 230 beboere ved BOAS-enheter i Sandnes kommune i 2013, var vi svært spente og hadde god tro på prosjektet. Bruken av aroniajuice medførte en signifikant reduksjon i bruken av antibiotika mot urinveisinfeksjoner.

Dette prosjektet ble starten på flere nye forskningsprosjekter. Vi jobber nå tett med flere av universitetene i Norge, og med Ullevål sykehus (Antibiotikasenteret for primærmedisin) og flere av sykehusene i Helse Sør-Øst RHF.

Vårt store mål

Det store målet er å bidra til å redusere antibiotikabruken i samfunnet. Ifølge verdens helseorganisasjon (WHO) er resistens mot antibiotika en av verdens største helseutfordringer. Bruken av antibiotika knyttet til urinveisinfeksjon er svært stor og må reduseres for å nå disse målene. Ronia erstatter på ingen måte antibiotika, men forskningen viser at det virker forebyggende å drikke vår aronia- og eplemikstur.

Hvor er produktet i bruk i dag?

Produktet er i dag i bruk på lokale sykehjem i Rogaland og tilbys i første rekke til alle som ønsker å forebygge urin- eller luftveisinfeksjon. Samtidig har vi også en rekke kunder som bruker produktet for å styrke immunforsvaret i og med at Ronia inneholder mer antioksidanter enn de aller fleste andre kjente produktene på markedet.

Du kan bestille Ronia til deg og dine kjære her i butikken vår

 


 

 

 • Daglig Leder

  Alf SevildAlf Sevild er investor som driver med eiendomsforvaltning. Han er også mannen bak seileprosjektet Frøya Stavanger – et tilbud til de av oss i samfunnet som har større utfordringer enn andre.

   

 • Styremedlem

  NinaNina E. Johnsen jobber med regnskap og økonomi for Ronia. Hun har også et vedvarende engasjement i TECCON, en av bedriftene som Jan Johnsen startet.
 • Styremedlem

  Jan JohnsenJan Johnsen er en suksessrik seriegründer fra Randaberg. Han startet blant annet TECCON og er i dag også eier Sterling White Hallibut.
 • Styremedlem

  Jan BybergJan Byberg er delaktig i Ronia-prosjektet og er med på utviklingen av det.

 • Styreformann

  Trygve ForgaardTrygve Forgaard er rådgiver innen kundeinnsikt og markedsstrategi i Markedsføringshuset. Han har lang erfaring og sitter i flere styrer. Vi er glade for at han er med oss i Ronia.